Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Szakértői találkozó a madárinfluenzáról

MTI
2004.01.28. 22:15
Az egyre fenyegetőbb méreteket öltő madárinfluenza-járványról, és a megelőzés módjairól tanácskoztak szerdán Bangkokban tíz ázsiai ország szakértői. A találkozón az EU és az Egyesült Államok szakértői is részt vettek. Egyelőre kevés konkrét eredmény született, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a találkozó létrejötte már önmagában jó kezdetnek számít a kór elleni összehangolt nemzetközi küzdelemben.

A bangkoki nyilatkozat szerint megfelelő a gyors baromfiirtással adott válasz. Ugyanakkor regionális állatfelügyeleti rendszer létesítését határozták el, amelyet az egészségügyi rendszerekhez csatolva könnyebb lehet megküzdeni a SARS-hoz, vagy a madárinfluenzához hasonló, a fajhatárokat átlépő járványos betegségekkel.

Hongkongi kutatók arról számoltak be, hogy a Kína déli részén a kórban elpusztult nagy számú kacsa esete azt mutatja, hogy a kórokozó a korábban feltételezettnél is virulensebb. A kacsák körében a H5 vírusok hagyományosan kevésbé végzetesek. A szakértők a legnagyobb veszélynek azt tartják, hogy a H5N1 vírus az emberi influenzavírussal egyesülve esetleg világméretű humán járványt idéz elő.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.