Ebzárlat Nyíregyháza külterületén

MTI
2004.02.04. 16:12
Veszettség miatt ebzárlatot rendelt el Nyíregyháza két külvárosi részében, Oros és Nagyszállás területén a település kerületi főállatorvosa. A zárlat április 26-ig szól, s addig a lakosságnak különböző óvintézkedéseket kell betartania. A két városrészben minden kutyát és macskát zárva kell tartani, úgy, hogy emberrel, vagy más állattal ne érintkezhessenek. Az ebzárlatot a térségben talált veszett rókatetem miatt rendelték el.

Kutyát tartási helyéről csak pórázon, szájkosárral szabad kivinni, illetve a két háziállat fajtát Orosról és Nagyszállásról csak a hatósági állatorvos vizsgálata és engedélye után lehet más településre szállítani.

A pásztor ebeket az állatok őrzésénél szintén csak szájkosárral lehet alkalmazni. Hajdú Bertalan, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa arról tájékoztatott, hogy a közeljövőben a Tiszántúlra, így a Nyírségre is kiterjesztik a rókák veszettség elleni immunizálását.

Az ország más területeihez hasonlóan, repülőgépről vakcinával átitatott csalétkeket juttatnak majd ki a határba, hogy megelőzzék a vadállatok betegségének kialakulását. A csalétkek az ember egészségére teljesen veszélytelenek.