Jogokat követelnek a szexmunkások

MTI
2004.02.07. 14:59
A prostitúciót tiltó törvény megváltoztatását követelte a szexipar mintegy 200 munkása Tajvan fővárosában.

A szombati megmozdulás résztvevői leginkább azt sérelmezték, hogy bűnözőként kezelik és megbüntetik őket, miközben ügyfeleik mindenféle megtorlás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásaikat.

A prostitúció tiltott, de megtűrt foglalkozásnak számít Tajvanon. Az ősi mesterség űzőit három napig terjedő elzárásra vagy legfeljebb 30 ezer tajvani dollárra (mintegy 193 ezer forintra) büntethetik.

A prostituáltak látványos menetének élén rózsaszín-vörös tollú boában és hosszú fekete kesztyűben Ruth Ross, a brit székhelyű Szexiparosok Nemzetközi Uniójának vezetője haladt. A brit zászlót lengető és a "világ szexmunkásai egyesüljetek" jelszót kiabáló Ross egy mértéktartóbb sztriptíztáncot is bemutatott, míg a parádé más résztvevői sokkal visszafogottabban vonultak végig Tajpej esőáztatta utcáin.

A szombati felvonulás egy négynapos kulturális rendezvénysorozat része, amelyet egy helyi csoport, a Szexmunkások és Pártolóik Kollektívája szervezett. Az örömlányok egyebek mellett szemináriumokon cserélik ki a különböző országokban gyűjtött tapasztalataikat, és műhelymunka keretében fejleszthetik tudásukat az erotikus tánc tárgykörében.