Cseh és német hegymászók halála

MTI
2004.02.10. 19:49
Két német hegymászó vesztette életét, miközben a déli oldalon próbáltak meg feljutni az Andokban található 6959 méter magas Aconcagua csúcsra. A szerencsétlenül jártakat - akiknek a nevét addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg nem állapítják meg a haláluk pontos okát - két amerikai alpinista találta meg.

Két cseh hegymászó meghalt, kettő pedig megsérült kedden a Magas Tátrában. A négytagú cseh csapat még hétfőn az erős szél és a sűrű hózivatart ellenére nekiveselkedett a Kis-tarpataki völgy meredek sziklafala megmászásának, de a bázisukra, a Téry-menedékházba este már nem tértek vissza. A hegyi mentőszolgálat (THS) tizennyolc embere és négy keresőkutyája napkeltekor rögtön a keresésükre indult.

Az első - csonttörése miatt saját erejéből visszatérni nem tudó - hegymászót szerencsésen leszedték a sziklafalról és kórházba szállították. Egyik társát, egy 35 éves nőt délelőtt halva találtak. A nő háromszáz méteres mélységbe zuhant. A másik két hegymászót közvetlenül alkonyat előtt találták meg. Az egyikük már halott volt, a másik enyhe sérülésekkel megúszta.