A cseh rendőrség átvette a szlovákoktól a belga ámokfutót

MTI
2004.02.24. 16:25
Három év börtönbüntetés fenyegeti Csehországban azt a belga állampolgárt, aki a múlt hét elején a cseh-szlovák határállomáson bántalmazott két cseh rendőrt, majd törvénytelen módon áthajtott Szlovákiába, s onnan pedig Magyarországra.

Az ámokfutó autóst kedden délután vette át a cseh rendőrség a szlovákoktól, majd hatóság elleni erőszak címén azonnal vádat emelt ellene. Ugyanakkor a rendőrség a vádlott előzetes fogvatartását kérte az ügyészségtől. A bíróságnak 48 órája van a döntésre.

Debuyser Luzte akkor emelt kezet a cseh rendőrökre, amikor azok ellenőrizni akarták kocsiját, hogy van-e érvényes sztrádabélyege. A 42 éves belga férfi mindkét rendőrt megütötte, fellökte, majd nagy sebességgel Szlovákiába hajtott.

Később hasonló módon Magyarországra érkezett, ahol Budapesten a rendőrség letartóztatta. Magyarországon nem emeltek vádat ellene, mert nem követett el bűncselekményt, de kiutasították az országból. Szlovákiában tiltott határátlépéssel vádolták meg. Kiadására a cseh hatóságoknak az érvényes cseh-szlovák egyezmények alapján került sor.