Az ateizmust is oktatnák a brit iskolákban

MTI
2004.03.02. 10:31
Ateizmust valló politikus-kutatók kibővítenék az angliai diákok hittanóráinak választható tananyagát. Az ateizmus - az istentagadás - új tantárgyként kapjon helyet az angol diákok órarendjében, javasolják. A brit Munkáspárthoz közelálló tudományos kutatócsoport a javaslatot azzal egészíti ki, hogy "a nem vallásos meggyőződés" oktatását a hittanórák keretében kellene végezni, ugyanolyan jogon, mint ahogy a kereszténységet, a zsidó vallást vagy az iszlámot tanítják.

Országos szinten ugyanis nincs kötelező érvényű rendtartás, - ez kínálja a lehetőséget, hogy a vallásos szövegek mellett, vagy helyett az ateizmust is tanítsák. A javaslat készítői figyelembe vették az Egyesült Királyságban tapasztalható "erős keresztény jellegvesztést", nevezetesen is azt, hogy négy brit közül három ugyan kereszténynek mondja magát, de a vallást a többségük nem gyakorolja.

Az új tantárgy bevezetéséről még a mostani tanév során tárgyalni szeretnének az előterjesztők. Ám már az első fogadtatásból kitűnt, hogy nem arattak sikert ötletükkel. "Mit akarnak tanítani az ateizmusról, hiszen a lényegét öt perc alatt össze lehet foglalni?! A zsidó-keresztény tanítás több ezer éves és még most sem ismerik eléggé!" - méltatlankodott az egyik ellenző, keresztény szellemiségű csoport vezetője. ke