Feketemunkásokat fogtak a Pécsi Erőműben

MTI
2004.03.03. 15:34
Eljárás indult huszonnyolc külföldi állampolgár ellen, akiket egy cég engedély nélkül dolgoztatott a Pécsi Erőműben; a huszonhét lengyel és egy szlovák szakmunkásra kiutasítás vár - tájékoztatta a határőrség az MTI-t szerdán.

A feketemunkára a határőrség derített fényt, amikor a munkaügy hatósággal ellenőrzést tartott az energetikai vállalatnál, az igazoltatottak nem rendelkeztek a magyarországi munkavállaláshoz szükséges papírokkal - mondta el Balog Tamás, a Pécsi Határőr Igazgatóság sajtóreferense.

Török Gábor, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-dunántúli Igazgatóságának idegenrendészeti osztályvezetője elmondta: a huszonhét lengyel és egy szlovák munkást nem az erőmű, hanem alvállalkozója alkalmazta külföldi céggel kötött partnerszerződés alapján.

A szakmunkások precíziós hegesztők - közölte az osztályvezető -, akikből hiány van Magyarországon, miután e szakma magyar képviselői jobb jövedelmek reményében főként Nyugat-Európában dolgoznak.

Török Gábor hozzátette, ha beigazolódik a munkáltató felelőssége is, a cég komoly pénzbírságra számíthat.

A Pécsi Határőr Igazgatóság munkatársai idén eddig összesen 52 személlyel szemben kezdeményeztek eljárást külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés