Életfogytiglanit indítványoztak az apagyilkos Nógrádi számára

MTI
2004.03.10. 17:45
Életfogytiglani büntetést indítványozott apja megöléséért Nógrádi Ádámnak az ügyész vádbeszédében a Pest Megyei Bíróságon, szerdán.

A módosított vád szerint Nógrádi Ádám előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból ölte meg Nógrádi Józsefet. Az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évhez közeli időtartamban kérte megállapítani.

Az eddigi ismeretek szerint Nógrádi Ádám 1998. október 25-én soltvadkerti otthonuk pincéjében hátulról pisztollyal fejbe lőtte apját. A holttestet eltűntette, majd - hogy az örökséghez hozzájusson - névtelen levelet juttatott el bátyjának, a parlamenti olajbizottság egyik akkori tanújának, Zsoltnak, illetve a rendőrségnek. A holttest a levél alapján került elő.

Nógrádi Ádám egyszer sem tett beismerő vallomást, annyit árult el, hogy apja verte, és elnyomta. Egy videóra rögzített, két rendőrtiszttel folytatott beszélgetésen azonban később könnyekkel küszködve bevallotta tettét.

Az ügyész a vádbeszédben kizárta annak lehetőségét, hogy az "olajozó" Nógrádi József gyilkossága mögött üzleti leszámolás állna, azt nyilvánvalóan családi konfliktus okozta.

Az ügyész a háromszorosan minősülő - előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból - emberölés mellett Nógrádi Ádám terhére rótt még robbanóanyaggal, lőfegyverrel visszaélést, hamis vád, hamis tanúzásra felhívás bűntettét, fogolyszökést, zárkája felgyújtása miatt rongálást, közokirat-hamisítást, sikkasztást és több lopási cselekményt is. A büntetőper áprilisban a védőbeszédekkel folytatódik.