Huszonhat éves börtön fenyegeti a melegeket Zanzibáron

MTI
2004.03.28. 18:07
Iszlámista szervezetek erősödő nyomására a zanzibári kormány be akarja tiltani a homoszexuális kapcsolatokat a többségében muzulmánok lakta indiai-óceáni szigeten. Az egymással szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat akár 25 évre is bebörtönözhetik a Tanzániához tartozó, a turisták által egyre jobban kedvelt félautonóm szigeten, míg a leszbikusokat 7 év szabadságvesztés fenyegeti a jövő héten a parlament elé terjesztendő törvénytervezet szerint.

Jóllehet Mussa Makungu főállamügyész tagadja, hogy a tervezett tilalomnak köze lenne a valláshoz, tanzániai iszlám teológusok azt hangoztatják, hogy a mohamedán vallás tiltja a homoszexualitást. Feltűnő módon a törvénytervezetet azután dolgozták ki, hogy az egyik feltörekvő iszlámista szervezet, a Társaság az Iszlám Öntudatért (UAMSHO) a közügyek szigorúbb irányítására szólított fel.

A szervezet üdvözölte a melegek bebörtönzésének tervét és tudatta, hogy következő lépésként a bároknak az (iszlám) lakónegyedekből és azok közeléből való eltávolítását várja el a kormánytól. A szélsőséges csoport a múltban több olyan kocsmát és boltot is felgyújtott, ahol alkoholt árusítottak. Szép tengerpartja és sajátos szuahéli kultúrája sok turistát vonz Zanzibárra.