Gázmérgezés: perceken múlott öt ember élete

Objektív Hírügynökség
2004.04.04. 09:33
Öttagú család került kórházba szénmonoxid mérgezéssel szombaton este a fővárosban. Az életüket annak köszönhetik, hogy időben felismerték a mérgezés tüneteit és segítséget kértek - mondte el Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivőjétől.

A tűzoltókat a mentősök riasztották szombaton este a főváros XIV. kerületébe a Nagy Lajos király útra, ahol egy harmadik emeleti lakásban szénmonoxid mérgezés történt. Egy öttagú család - köztük egy 1 és egy 6 éves gyermek - éppen lefekvéshez készülődtek, amikor a nagyobbik gyermek szólt az édesapjának, hogy rosszul érzi magát, a következő pillanatban pedig elájult. Rögtön ezután az egyik felnőtt lakó is hasonlóképpen járt, ekkor az apa felhívta a mentőket.

A kiérkező mentősök megfelelő ellátásban részesítették mind az öt embert, majd kórházba szállították őket, mivel a vérükben jelentős szénmonoxid mennyiség halmozódott fel.

A tűzoltók a lakásban a megengedett 30 egységnyi egészségügyi határértéknek több mint a háromszoros koncentrációját mérték. Szakemberek szerint ezt valószínűleg a lakásban lévő gázkazán füstcsövének eltömődése okozhatta.