Áradnak a Körösök

MTI
2004.04.12. 14:23
Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék esett, ezért áradnak a folyók. A Fekete-Körösön vasárnap este elsőfokú, hétfőn hajnalban már másodfokú és még a nap folyamán harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A folyó várhatóan még hétfő éjszaka 810 centiméter körüli vízszintnél fog Antnál tetőzni.

A Fehér-Körös Gyulánál a hétfő folyamán éri el a 400 centiméteres vízszintet, ott a délután folyamán kell elrendelni az elsőfokú készültséget. A folyón az árhullám tetőzése várhatóan kedden 480 centiméter körüli vízszintnél következik be. A Kettős-Körös teljes szakasza árad, a folyón vasárnap reggel elsőfokú készültséget kellett elrendelni. A tetőzés Békésnél szerdán másodfokú készültség mellett, 740 centiméter körüli vízszintnél várható.

Árad a Sebes-Körös és a Berettyó is. Mindkét folyón hétfőn elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Hasonlóan elsőfokú készültség van érvényben a Hármas-Körös teljes szakaszán. A Tisza magas vízállása és visszaduzzasztó hatása miatt ezen a folyón és a Sebes- és a Kettős-Körös alsó szakaszán tartósan magas vízállásra számítanak a szakemberek.