Emberevő csimpánzok tartják rettegésben az ugandaiakat

2004.05.03. 12:55
Rejtélyes gyilkosságsorozat tartja lázban Uganda lakosságát: az elkövetők ezúttal nem véreskezű diktátorok, nem is banditák, hanem emberszabású csimpánzok - adja hírül a National Geographic. Ugandában és Tanzániában az elmúlt évben nyolc gyermek vesztette életét csimpánztámadások következtében. A bennszülöttek ezért nem hagyják egyedül játszani kicsinyeiket, és sok helyen őrséget is állítanak a falvakban.

Alighanem a falvakban főzött alkoholos italokból fogyaszthattak azok az emberszabásúak, akik csecsemőket, kisgyerekeket ragadtak el, sebesítettek meg, vagy - ahogyan az többször is előfordult - öltek meg. Legalábbis ez a hivatalos álláspontja az Ugandai Természetvédelmi Hivatalnak.

Az ugandai hatóság szerint talán az illegálisan főzött banánsörbe kóstolhattak bele a megrészegedett állatok. Az "ittas" csimpánzok végigpusztítottak egyes falvakat. Megfékezésükre a bennszülötteknek nem volt lehetőségük, hiszen egyetlen csimpánz is olyan erős, hogy akár két-három emberrel is elbírna "test-test elleni küzdelemben".

Más szakértők - így például Jane Goodall - azonban cáfolják a majmok iszákosságára utaló hipotéziseket. Az angol kutatónő szerint a csimpánzok a csecsemőket ugyanolyan eledelnek, "átlagos főemlősnek" tekintik, mint a kisebb majmokat, amelyeket rendszeresen fogyasztanak - írja a tudományos lap.

Más tudósok hangsúlyozzák, hogy az emberek elleni szaporodó csimpánztámadások magyarázata abban rejlik, hogy az őserdőt egyre jobban pusztítja a civilizáció, tulajdonképpen az élettérért folyik a harc. "Az ember kezdte a háborút. A csimpánzok csak visszavágnak" -hangoztatják gyakran a természetvédők.