Debreceni ízes napok: világrekorder páros kolbász

MTI
2004.05.22. 19:55
A világ leghosszabb debreceni páros kolbászát láthatták és fogyaszthatták el szombaton az ízes napok vendégei a cívis városban. A 135 méter hosszú világrekorder kolbásszal az idén megalapításának 110. évfordulóját ünneplő Debreceni Hús Rt. lepte meg rendezvény közönségét. Kovács István, a cég vezérigazgatója a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta: a páratlan méretű debreceni pároshoz 200 méter belet, 70 kilogramm húst és szalonnát és tetemes mennyiségű fűszert használtak fel.

"Külön technikai-tenchnológiai bravúr volt a méretes kolbász füstölése, mert hogy a debreceni párost nemcsak főzik, hanem füstölik is" - tette hozzá a vezérigazgató. Elmondta azt is, hogy a világrekorder hosszúságú kolbász 1380 darab 9-9 centiméteres kis kolbászkából, vagyis 690 debreceni párosból állt össze. A világ leghosszabb debreceni párosát az ízes napok helyszínén a Főnix Csarnok mellett a hitelesítés után ténylegesen párosokra szabdalták, amit azonnal el is fogyasztottak a rendezvény résztvevői.

A pénteken kezdődött, három napos debreceni ízes napok kulináris és kulturális fesztivál éppen a kolbászgyártók jubileuma ürügyén a párosok jegyében zajlik. Ennek megfelelően minden, szombaton házasságot kötött ifjú pár - debreceni páros - részt vehetett egy sorsoláson, ha ellátogatott a fesztivál helyszínére. A legszerencsésebb páros, Tacsi Petronella és Andrásik Zsolt debreceni lakosok törökországi nászúton vehetnek részt az ínyenc napok rendezői jóvoltából.