Útlevélgyárat működtetett a budapesti bűnbanda

MTI
2004.06.08. 13:47
Tizenöt tagú, többségében budapestiekből álló közokirat-hamisító csoport ellen folytat nyomozást a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság Bűnügyi és Felderítő Szolgálata - értesült az MTI a balassagyarmati határőrség szóvivőjétől kedden. Kalácska Ferenc elmondta, hogy még 2002 végén kezdték meg a nyomozást, amikor ugrásszerűen megnőtt a hamis útlevelek felfedése a kilépésre jelentkező román állampolgárok körében. Kihallgatásuk során kiderült, hogy az útleveleket ismeretlen személyek hamisítják Budapesten.

Az operatív adatgyűjtés eredményeként tavaly nyáron három férfit fogott el a fővárosban a felderítő szolgálat. A házkutatások során számítógépeket, szkennert, nyomtatót, körözött útleveleket és lopott okmányokat foglaltak le. A gyanúsítottakat akkor előzetes letartóztatásba helyezte a Balassagyarmati Városi Bíróság. A szóvivő tájékoztatása szerint egyiküket a bíróság rövid idő múlva szabadlábra helyezte egymillió forintos óvadék ellenében, ám a határőrök néhány hónap múlva ismét elfogták. Egyik társát ez év januárjában helyezte szabadlábra a bíróság, ő jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik. Harmadik társuk jogerős börtönbüntetését tölti, más bűncselekmény miatt.

Kalácska Ferenc elmondta, a folyamatos felderítés eredményeként a bűnügyi és felderítő szolgálat jelenleg már 15 ember ellen folytatja a nyomozást, a gyanúsítottak között Nógrád megyeiek is vannak. A bűnelkövetői kör fő bevételi forrása a közokiratok beszerzése és meghamisítása volt - tette hozzá.