Elhunyt a hallgatag lord

MTI
2004.06.10. 16:12
Elhunyt 93 éves korában Romney 7. earlje, aki a brit törvényhozásban azzal vívott ki soha nem múló hírnevet magának, hogy 25 év alatt soha nem szólalt föl a Lordok Házában - jelentette az MTI a Daily Telegraph című brit napilapban megjelent gyászjelentésre hivatkozva.

A beszámoló szerint a lordnak nem volt óriási uradalma, sem fényűző kastélya; vidéki földbirtokosként élt a kelet-angliai Norfolk grófságban. Mélységes hazaszeretet és a köz szolgálatának vágya vezérelte, híven családja jelmondatához: "For country not self" (A hazáért, nem önmagadért).

A lord Sir Thomas Wyatt, a híres Tudor-kori költő leszármazottja és a yorki hercegnő, Fergie (Sarah Ferguson) távoli rokona volt. Idős koráig vadászott, és kis norfolki birtokát művelte.

A Lordok Házában nem sok vizet zavart, és béketűréssel fogadta, hogy a Konzervatív Párt vezetői nem kíváncsiak a véleményére. "A ragyogó elméknek az a kötelessége, hogy szónokoljanak, a többieknek pedig az, hogy támogassák őket" - jelentette ki egy 1999-ben a felsőházról forgatott, brit dokumentumfilmben Molly Dineen riporternek.

A hallgatag lordot június 14-én, Roughamben helyezik végső nyugalomra.