Elárasztották a szigetközi hullámteret

MTI
2004.06.14. 16:35
Feltöltötték a szigetközi dunai mellékágrendszert a hullámtér elárasztásával; a művelet a térség rehabilitációját szolgálja - tájékoztatta az észak-dunántúli környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság az MTI-t hétfőn. A feltöltés során a mellékágrendszer vízszállító kapacitását teljes mértékig kihasználják. Az elárasztáshoz a szlovák fél többlet vízhozamot biztosít. A Duna főmedrébe Rajkánál másodpercenként érkező 750-800 köbméteres vízhozamból 200-210 köbmétert terelnek a hullámtéri mellékágrendszerbe a dunakiliti duzzasztómű teljes bezárásával - mondta Láng István műszaki ügyeletes.

Hozzátette: a jelenleginél lényegesen több vízhozam bevezetése érdemben már nem emelné a szigetközi mellékágrendszer vízszintjét, mivel a többletvíz az Öreg-Duna alacsonyabb vízszintű főmedre felé kifolyna. A tervek szerint összesen két hétig tartó beavatkozás során a vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik a mellékágrendszer állapotát. Kiemelt figyelmet fordítanak azokra az ágvég lezárásokra, amelyek az alacsony öreg-dunai és a magas mellékágrendszeri vízszintek nagy különbsége miatt szélsőséges terhelésnek vannak kitéve - tájékoztatott.

Az elárasztás ideje alatt az igazgatóság munkatársai vizsgálják a felszíni vizek állapotát, mérik a vízhozamot, a vízszintet. A mérési sorozat keretében azt is elemzik, miként javíthatók a továbbiakban az elárasztás feltételei - mondta a műszaki ügyeletes.