Pánikkeltő páviánok Dél-Afrikában

MTI
2004.06.14. 19:18
Páviánhorda tört be a Dél-Afrikai Köztársaság egy nyugati parti városának iskoláiba és otthonaiba, élelmet keresve. A páviánok óvodás gyerekekre támadtak, szendvicseket és üdítős palackokat zsákmányolva tőlük. Pringle Bay feldühödött lakosai lőfegyverrel igyekeztek visszaverni a támadást és megsebesítettek két páviánt. A pórul járt "tolvajokat" el kellett altatni.

A páviánok az elmúlt hónapban tucatnyi alkalommal jártak már fosztogató körúton a városban. Képesek kinyitni a lakóházak ablakait és tolóajtóit, "látogatásaik" során kirámolják a kamrák polcait, kirángatják a szekrényből a ruhákat, összepiszkítják az ágyakat.

Az önkormányzat a lakosság panaszára etológushoz fordult, aki azonban azt tanácsolta, hagyják békén a majmokat, így a lakosok ezúttal önhatalmúlag intézkedtek a páviánok ügyében. A fokvárosi önkormányzat etológusok véleményére alapozva a hordában bekövetkezett hatalomváltásnak tulajdonítja a páviánok ezen új szokását, ugyanis a jelenség csak a legutóbbi időben ütötte fel a fejét.