Hónapokig is eltarthat a födémszakadás kivizsgálása

MTI
2004.06.16. 15:00
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Fővárosi Felügyelősége várhatóan egy-másfél hónap múlva készíti el vizsgálati jelentését a Budapesten, a XIII. kerületben történt födémleszakadásos baleset körülményeiről - mondta a fővárosi felügyelőség osztályvezetője az MTI-nek szerdán Budapesten.

Kedd délután óta a helyszínen vizsgálódnak, tanúkat hallgatnak meg és ellenőrzik az alvállalkozói szerződéseket - mondta Búzás Attiláné, emlékeztetve arra, hogy a balesetben nyolc dolgozó megsérült. Először azt kell tisztázni, hogy a Magyar Építő Rt.-nek, mint fővállalkozónak, illetve két alvállalkozójának mi volt a felelősségi köre a betonfödém zsaluzásakor. Az egyik alvállalkozó a zsaluanyagokat szállította, míg a másik a betonzsalu kivitelezését végezte. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy túlterhelték-e a zsalufödémet, illetve volt-e előzetes technológiája a kivitelezőnek. Az osztályvezető szerint a balesetet legalább három ok idézhette elő. Történhetett tervezői hiba, vagy a zsaluzást kivitelező ronthatott el valamit, míg a harmadik eshetőség az, hogy súlyos személyi mulasztások történtek.

Nagy valószínűséggel független statikus szakértőt is bevonnak a vizsgálatba, akinek 30 nap alatt kell elkészítenie szakvéleményét. Ezután ha az érdekelt felek valamelyike nem fogadja el a független szakértő véleményét, akkor ellenszakértőt bízhat meg. Ez pedig tovább késleltetheti a felügyelőségi vizsgálat befejezését.

A keddi balesetben, a XIII. kerületben egy építkezésnél egy ember súlyosan, hét könnyebben megsérültek. A sérültek közül négyen kerültek kórházba. A födém mintegy 300-400 négyzetméteres területen zuhant le a Lőportár és a Kassák Lajos utca sarkán, a legfelső szinten, ahol betonoztak.