Szabadlábon, de házi őrizetben a Baumag-elnök

MTI
2004.06.18. 15:19
Házi őrizetbe helyezte Balázs Lászlót, a Baumag szövetkezet elnökét pénteken hozott végzésében a Budai Központi Kerületi Bíróság.

"A bíróság most kihirdetett végzésével elrendelte szabadlábra helyezés mellett a házi őrizetet, ennek megfelelően az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészi indítványt elutasította, mert annak törvényi feltételei nem állnak fenn" - közölte Balázs László egyik védője, Bánáti János a végzés kihirdetését követően. Kollégája, Bőle Dezső tájékoztatása szerint a végzés jogerős, az ügyész tudomásul vette azt. Mint mondta, a nyomozástól függ, milyen további lépéseket fognak tenni. Úgy vélte, "korai még bármilyen nyilatkozatot tenni ebben az ügyben". Közlése szerint az ügyész álláspontja az volt, hogy a bűncselekmény fennáll és további nyomozati cselekményekre, az ügy bővebb feltárására van szükség.

"Nem egyszerű az ügy, itt ez egy nagyon bonyolult gazdasági-közgazdasági-számviteli problémákkal teli ügy, amit meg kell oldani jogalkotási szinten is" - mondta Balázs László másik ügyvédje. "Balázs úr nem menekült el, tehát azt gondolom, hogy az ügynek lehet korrekt folytatása és lehet büntetőeljárási folytatása is" - tette hozzá. A házi őrizetről szólva azt mondta: Balázs László "nem tud az országban bárhová menni, de azért az a lehetősége megmaradt talán, hogy a cégvagyonnal kapcsolatos korrekt intézkedéseket megtegye, aminek ugye további folytatása van a befektetők felé".

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag mintegy 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél (BSESZ), emellett közel ugyanennyi hozamot is követel.