Lelkészeket tartóztattak le a pedofil ügyben

MTI
2004.06.20. 11:45
Ausztráliában őrizetbe vettek kilenc személyt, köztük két korábbi lelkészt, mert állítólag gyermekek megrontásában vettek részt. Valamennyien a helyi anglikán egyház tisztségviselői.

Mint a rendőrség szóvivője vasárnap elmondta, a folytatódó nyomozás látókörébe további személyek is bekerültek. "Hosszú út áll előttünk, ma még csak a folyamat kezdetén tartunk" - fogalmazott Grant Stevens főfelügyelő.

Az ausztrál rendőrség tavaly májusban külön nyomozócsoportot hozott létre annak a több mint száz állítólagos megrontási ügynek a kivizsgálására, amelyek a helyi anglikán egyházon belül történtek az utóbbi évtizedekben. 2003 decemberéig a nyomozók 217 megrontott kiskorú és 48 elkövető személyére derítettek fényt.

A dagadó botrány hatására tíz nappal ezelőtt lemondott Adelaide anglikán püspöke, Ian George, noha tervezett nyugállományba vonulása csak hónapokkal később lett volna esedékes. A püspöknek előzőleg a szemére vetették, hogy - habár ő maga nem érintett a pedofil bűnügyben - több ízben figyelmen kívül hagyta a sértettek panaszát. <>A legutóbb őrizetbe vett kilenc férfi egyike egy 58 éves volt anglikán lelkész, aki állítólag négy tinédzser korú fiatalt molesztált 1973 és 2000 között. Egy másik volt lelkészt négyrendbeli szeméremsértéssel és egy rendbeli szodómiával vádolnak; mindezeket egyazon fiatal sérelmére követte el 1970 és 1975 között.

A többi hét gyanúsított ellen, akiknek életkora 45 és 78 év között van, szeméremsértés, illetve egy esetben nemi erőszak a vád.