Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Letartóztattak öt állatvédőt

MTI
2004.06.22. 11:23
A dél-walesi rendőrség kedden letartóztatott öt Greenpeace állatvédő aktivistát, akik vasárnap az angol partok közelében megszállták a panamai bejegyzésű Etoile-t, amely világ egyik legnagyobb hajója, s amely genetikailag módosított kukoricát szállított Nagy-Britanniába. A dél-walesi rendőrség helikopterről nyolc rendőrt dobott a hajóra, akik rábírták az aktivistákat, hogy jöjjenek le a hajóról: ketten közülük a propeller fölé kötözték magukat, másik három felmászott az árbócra.

A rendőrség hétfőn öt másik Greenpeace aktivistát is letartóztatott a dél-walesi Penarth Marina-ban a hajó megszállása miatt. Valamennyiüket közháborítással vádolják. A Greenpeace azt állította, hogy a hajó az Archer Daniels Midland Co. által előállított genetikailag módosított takarmányt szállít Nagy-Britanniába az ottani szarvasmarhák táplálására. Azt akarták elérni, hogy a hajó visszatérjen Amerikába.

Az EU május 19-én hatályon kívül helyezte a biotechnológiai élelmiszerekre hat esztendeje érvényes moratóriumot, így lehetővé vált a módosított kukorica beszállítása az európai piacokra. E termékek azonban széles körben népszerűtlenek Európában, mert az utóbbi évek táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémái sokakban erős félelmet gerjesztettek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.