Nem indít kártérítési pert a rendőrgyilkossággal vádolt Engel

2004.06.28. 20:12
Az ügyész tényleges életfogytiglant kért perbeszédében a Borsos József százados meggyilkolásával vádolt Engel Zoltánra, az elsőfokú ítéletet várhatóan júliusban hirdeti ki a Fővárosi Bíróság. A védelem még a nyomozás alatt kérte, szakértő állapítsa meg, hogy megkapta-e védence, Engel Zoltán a szükséges orvosi ellátást a tavaly májusban történt lövöldözés után - tájékoztatta az Index-et Fülöp Tamás ügyvéd. Az erre vonatkozó vizsgálat szerint a Borsos József százados meggyilkolásával vádolt Engel gyógykezeléséhez nem álltak rendelkezésre a szükséges eszközök, ezért jóval később kezdődhetett meg posztrehabilitációja.

Mint azt a perbeszédében is kifejtette, mindenkit megillet az egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos jog, így felmerülhet a kártérítési per indítás jogalapjának vizsgálhatósága - mondta az ügyvéd. "Azonban egyértelműen és nyomatékosan azt is kijelentettem védőbeszédemben, hogy senki nem indít pert, sem Engel Zoltán, sem más, vele kapcsolatban álló személy." Mint azt Fülöp Tamás kifejtette, ha per indulna, akkor a magyar állam lenne az alperes, mivel a mulasztás objektív okokból történt.

A rendőrség 2003. május 13-án akarta kézre keríteni az akkor 3 éve körözött Engel Zoltánt, aki a rendőrségi akció közben lövöldözni kezdett. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Nyomozó Főosztályának kiemelt főnyomozóját, Borsos Józsefet súlyos mellkasi lövés érte, és perceken belül meghalt. Előtte azonban még viszonozni tudta a tüzet, így Engel Zoltán is gerincsérülést szenvedett, és máig tolószékkel közlekedik.