Olajszőkítő bandát göngyölítettek fel Szlovákiában

MTI
2004.06.29. 17:08
Szlovákia történetének legnagyobb üzemanyag-szőkítéssel foglalkozó szervezett bűnbandáját göngyölítette fel a szlovák rendőrség - jelentették be kedden Pozsonyban. A "rétegenként" felgöngyölített bűnbanda 2001 óta mérhetetlen mennyiségű gázolajat szőkített, és ezzel az eddig dokumentált adatok szerint 251 millió korona (másfél milliárd forint) jogtalan haszonhoz jutott, ám az államnak okozott kár valószínűleg meghaladja a másfél milliárd koronát (9,4 milliárd forint).

Jóllehet a bűnbanda szerkezete és módszerei azonosak voltak a 90-es évek elején Magyarországon és Csehországban működő bandákéval, a már vizsgálati fogságba vett 81 tagú társaságnak nem voltak magyarországi kapcsolatai. A banda tagjait taktikai okokból fokozatosan tartóztatták le és emeltek ellenük vádat. Most, a végső szakaszban a csúcsvezetést alkotó és a szervezet tevékenységét irányító "nagyágyúk" kerültek rendőrkézre.

A 81 személy között vállalkozók, forgalmazók, menedzserek vannak, de rendőr, pénzügyőr, volt titkosszolgálati tiszt is akad köztük, sőt olyan is, aki az előző rendszer rettegett államrendőrségénél, az StB-nél dolgozott. Az ügyben várhatóan példátlan bírósági perre kerül sor. Szlovákiában bűnbanda szervezésért 15 év börtönt is kiszabhat a bíróság. Ez a vád várhatóan a banda tagjainak többségére vonatkozik majd, de mindegyikük halmazati büntetésnek néz elébe.