Téves szegedi koponyaműtét: hétfőre lehet felelős

Magyar Hírlap
2004.07.09. 07:34
Hétfőre kiderülhet, ki a felelős azért, hogy tévedésből operáltak meg egy beteget a szegedi egyetemi klinika idegsebészetén szombaton. A nyolcvanéves férfi kedden halt meg. Az már biztosnak tűnik, hogy a férfi leleteit összecserélték egy másik, azonos születési évű betegével, akinek valóban azonnali koponyaműtétre lett volna szüksége. Ám helyette a kisteleki Kovács Bélát szállították a klinika műtőjébe, a másik férfi adataival.

Nárai György, a városi kórház főigazgatója kedden úgy nyilatkozott: három napon belül befejezik a vizsgálatot, amelynek a személyi felelősségen kívül a városi kórház és a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikája közötti logisztikai kapcsolat lehetséges hiányosságait is fel kell tárnia. Csütörtökön annyit mondtak a kórházban: hétfőre fejeződik be az eljárás.

Az ÁNTSZ gyorsvizsgálata kizárta, hogy a tévedés hátterében általános tárgyi, személyi, szakmai vagy szervezeti hiányosságok állnának - tájékoztatta lapunkat Kovács Ferenc megyei tisztifőorvos-helyettes.