Megbüntettek egy ír kocsmát a dohányzási tilalom megszegéséért

MTI
2004.07.20. 21:05
Kiszabták az első büntetést a nemrég bevezetett szigorú ír dohányzási tilalom megszegéséért, a peches "kiválasztott" egy nyugat-írországi kocsmáros. Írországban márciusban vezették be - a világon elsőként - a dohányzás teljes tilalmát minden munkahelyen, szórakozóhelyen és vendéglátóipari egységben.

A jogszabály hatálybalépése óta kedden szabták ki a hatóságok az első, méghozzá tetemes büntetést: Padraig Folan, a nyugat-írországi Lettermore településen működő Ti Hanrai kocsma tulajdonosát egy bíróság 1200 euró (300 ezer forint) pénzbírságra, valamint 500 euró (125 ezer forint) költségtérítésre ítélte.

Áprilisban egy környezetvédelmi felügyelő látogatott el az ominózus pubba, ahol cigarettacsikkeket vett észre a padlón, s ezért figyelmeztette is a tulajdonost. Mikor májusban visszatért, azt észlelte, hogy a vendégek zavartalanul füstölnek az asztaloknál. A dublini kormány szerint 97 százalékban betartják a dohányzási tilalmat Írországban. Főleg vidéki kocsmárosok azonban arra panaszkodnak, hogy az intézkedés nyomán jelentősen megcsappant az üzlet.