Terjed Oroszországban az agyhártyagyulladás

MTI
2004.07.30. 21:57
Vészesen terjed Oroszországban a vírusos bélfertőzés szövődménye, a savós agyhártyagyulladás; mind többen kerülnek kórházba a kór miatt, amely már a fővárosban is felütötte a fejét. A rendkívül helyzetek orosz minisztériumának adatai szerint Novoszibirszkben 172 savós agyhártyagyulladásos beteg, köztük 135 gyerek fekszik kórházban, huszonnéggyel többen, mint egy nappal korábban. A szibériai városban a járványhelyzet ebben a hónapban vált fenyegetővé, 192 esetet regisztráltak eddig.

Tulában 228 személy fordult orvoshoz, százhúszat közülük kórházi kezelésre utaltak be. A város gyógyintézetének epidemiológiai osztálya már telített. Moszkvában 16 fiatal sportolót szállítottak kórháza egy szállodából savós agyhártyagyulladásra utaló tünetek miatt. Két estben már diagnosztizálták is a betegséget. A Gaszisz szállóban további 200 sportolót vizsgálnak meg, tartva attól, hogy a járvány hamarosan tetőzik.

Ebben a hotelben 12 amerikaifutball csapat lakik, a játékosok oroszok, valamint más országból valók, sportáguk junior Európa-bajnokságára érkeztek Moszkvába. A járvány a múlt héten kezdődött Kurganovo településen, ahol egy nyári táborból először 26 gyereket szállítottak vírusos bélfertőzéssel kórházba. Megbetegedésüket az okozta, hogy a szennyezett Csuszovaja folyóban fürödtek. A betegség szövődménye, a savós agyhártyagyulladás magas lázzal, fejfájássál és hányással jár együtt, és főként gyerekeket veszélyeztet.