Püspökök nem áldoztatják meg az abortuszt védő politikusokat

MTI
2004.08.05. 06:12
Három amerikai püspök szerdán közösen bejelentette, hogy megtagadja az áldozat szentségének kiszolgáltatását mindazon politikusoktól, akik következetesen támogatják a magzatelhajtáshoz való jogokat, hacsak ezek az egyházétól eltérő véleményen lévő politikusok nyilvánosan vissza nem vonják ezt a támogatást.

John Donoghue atlantai érsek, Robert Baker, a dél-caroliniai Charleston, illetve Peter Jugis, az észak-carolinai Charlotte püspöke azt írta közleményében: azok a katolikus politikusok, akik nyilvánosan ellene mondanak az egyház tanításának, "nyilvánosan együttműködnek a gonosszal".

Az áldozni nem engedett katolikus törvényhozási tagok csak azután vehetik magukhoz a szentséget, ha megbékéltek az egyházzal, az illetékes püspöknek erről tudomása van, és a politikus nyilvánosan visszavonja az abortuszhoz való jogok támogatását.

A püspöki megnyilatkozások azt váltották ki az elnökválasztási kampány kellős közepén, hogy egyes püspököket a Demokrata Párt, másokat a Republikánus Párt támogatásával vádolnak, és országos vita kerekedett a vallás, az egyház és a politika kapcsolatáról.