Kilencven emberéletet követelt a Jeanne hurrikán Haitin

MTI
2004.09.20. 06:46
Mintegy kilencven emberéletet követelt a Jeanne trópusi vihar Haitin a heves esőzés nyomán fellépő áradások és földcsuszamlások miatt.

Az ítéletidő elsősorban az északi országrészt sújtotta, ahol a pénteken és szombaton lehullt nagy mennyiségű eső következtében kiléptek medrükből a folyók.

Adama Guindo ENSZ-tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy az év eleji fegyveres lázadás után a karibi országba vezényelt ENSZ-békefenntartók arról tájékoztatták: mintegy ötven ember vesztette életét Gonaives város térségében az ítéletidőben. A haiti polgári védelem szerint további harminc személy halt meg az ország északnyugati részén, Haiti más vidékeiről pedig tíz másik halálos áldozatról számoltak be. A természeti csapás következtében legalább 380 ember pedig megsérült.

Gérard Latortue ideiglenes haiti miniszterelnök katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította Gonaives város térségét és azonnali segítséget kért a nemzetközi közösségtől. Gonaives nagy részén vasárnap derékig érő víz állt, a mentőalakulatok nagy nehézségek árán tudták csak kimenekíteni a vészhelyzetbe került embereket.