A vendéglők kétharmadánál találtak kifogásolnivalót Győr-Sopronban

MTI
2004.09.20. 15:25
Az idegenforgalmi főszezonban 331 vendéglátóhelyet ellenőrzött és több mint 13,5 millió forintos bírságot szabott ki a Győr-Moson-Sopron megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség - mondta Simon István igazgató hétfőn sajtótájékoztatón. A bírságok összege a tavalyi évhez viszonyítva csaknem megháromszorozódott. Ezt a felügyelőség vezetője azzal magyarázta, hogy az elmúlt évben jóval kevesebb, szám szerint 164 ellenőrzést végeztek. A nyár folyamán vizsgált 331 vendéglátó egység közül 223-ban találtak kifogásolnivalót a fogyasztóvédők. Az üzletek 20 százalékában tapasztalták, hogy a kategóriába sorolásról nem tájékoztatják a vendégeket. Ennél még több helyen - az ellenőrzött helyek 27 százalékában - észlelték, hogy a mérésügyi szabályokat megszegik: a mérőeszközök nem hitelesítettek.

Harminchárom üzletben tárolási hiányosság miatt éltek kifogással a fogyasztóvédők. Összességében 300 kilogramm árunál találtak szabálytalanságot. Gyakran előfordul, hogy a készételeket lefagyasztják, illetve ugyanabban a hűtőben együtt tárolják a tejtermékeket, zöldségféléket és húsokat. Az ártájékoztatással sincs minden rendben. Sok helyen a vendéglátóhely bejáratánál csupán a napi ajánlatot vagy a teljes ételkínálatot írják ki a táblára, és megfeledkeznek arról a kötelezettségről, hogy az ártájékoztatót is ki kell függeszteni. Az igazgató kitért arra, hogy az ellenőrzést megelőző próbavásárlásokból kiderült: hellyel-közzel még mindig elmulasztják a számla-, illetve a nyugtaadási kötelezettséget, továbbá kevesebbet mérnek a kelleténél és tévesen számláznak. Gondok vannak a pálinkaféleségek körül is: egyebek között egy soproni és egy bősárkányi vendéglátóhelyen pálinkát rendeltek az ellenőrök, és helyette szeszesitalt szolgáltak fel nekik.