Öt orvos áll bíróság előtt egy felesleges műtét miatt

MTI
2004.09.22. 13:51
Öt orvos állt bírái elé szerdán Grazban: az ellenük felhozott vád szerint bűnösek egy 73 éves férfi halálában, akit téves diagnózis alapján felesleges műtétnek vetettek alá. A vádirat azt is felrója az orvosoknak, hogy soha nem váltottak szót egymással az esetről, s arról, hogy több eltérő diagnózist is felállítottak.

Az eset 2000-ban történt, másfél évvel ezelőtt már tárgyalták az első diagnózist felállító kórboncnok ügyét, s az illetőt felmentették, mert a bíróság úgy értékelte, hogy az első megállapításnak csupán további vizsgálatok alapjaként lett volna szabad figyelembe venni. Az idős beteg a gyomor és nyelőcső körüli problémákra panaszkodott, s ezért szövettani vizsgálatra alkalmas próbát vettek tőle, majd annak alapján az illető kórboncnok azt a diagnózist állította fel, hogy a férfi a rák egyik ritka fajtájában szenved. A diagnózist nem ellenőrizték további vizsgálattal, hanem a férfit megoperálták.

Csak ezt követően folytatták le a további vizsgálatokat, s két orvos is arra a megállapításra jutott, hogy a beteg nem volt rákos, de a most bíróság elé kerülő orvosok egyike megmagyarázhatatlan okból azt írta a beteglapra, hogy "A karcinóma gyanúja beigazolódott". A vád szerint az orvosok egyikének sem szúrt szemet, hogy a daganat már visszafejlődött. A műtétnél eltávolították a beteg gyomrát, lépét és epéjét, és a férfi a súlyos beavatkozás után egy hónappal vérmérgezésben hunyt el.