Felmentések és újabb vizsgálat a kapruni katasztrófa ügyében

MTI
2004.09.27. 19:17
Fellebbezett a salzburgi ügyészség a kapruni gleccservonat katasztrófája ügyében hozott felmentő ítéletek felével szemben, így 8 gyanúsítottra újabb bírósági tárgyalás vár.

Ausztriában ez év februárjában mentették fel mind a 16 gyanúsítottat abban a perben, amelyet 2002 júniusában indítottak a 155 halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében. A kapruni síparadicsomban 2000. november 11-én kigyulladt egy alagútban a Gleccsersárkány nevet viselő szerelvény. A tűzben és füstben 155-en - közöttük osztrák, német, amerikai, japán, szlovén és holland turisták - haltak meg.

A bíróság nem találta megalapozottnak az ügyészség vádjait, miszerint a gleccservonatot működtető cég egyes vezetői és alkalmazottai nem teremtettek biztonságos feltételeket a szerelvény üzemeltetéséhez, így minden vádlottat felmentett. Az áldozatok családtagjai nagy elkeseredéssel fogadták az ítéletet. A salzburgi ügyészség az ítéletet követő 4. napon jelentette be, hogy tovább folytatja a vizsgálatokat az ügyben, 8 gyanúsítottat azonban jogerőse felmentett.

A bíróság februárban azt erősítette meg, hogy a vonat fűtését biztosító meleglevő-befúvók egyikének a meghibásodása okozta a kapruni katasztrófát.