Jégkrémmel hűtenék a londoni metró utasait

MTI
2004.10.03. 18:33
Van, aki jégkrémmel javasolja hűteni a londoni metró utasait, van, aki csupán pszichológiai ráhatással: síelő emberek posztereivel, íme két ötlet a londoni polgármester pályázatára érkezettek közül.

A brit főváros metrója ugyanis túl meleg, persze nyáron. Ha valaki a trópusokra vágyik, de nincs pénze elutazni az Egyenlítőhöz, a londoni metróban is megérezheti az őserdei klímát. Az áldatlan állapot akkor került a lapok címoldalára, amikor augusztusban a szigetországban a hőmérséklet rekordot döntött, és a föld alatt a hőmérő higanyszála 40 Celsius fok fölé emelkedett.

Az utasok folyamatos panaszára Ken Livingstone, londoni polgármester 100 ezer font jutalmat ajánlott fel annak, aki használható ötlettel szolgál a metró hűtésére. A felhívásra összesen 3400 pályamunka érkezett, és a minap ért véget kiértékelésük. Szakemberek szerint a probléma legegyszerűbb megoldása az lenne, ha a föld alatt futó csatornák vízéből a metró hűtőrendszerének is juttatnának. A kivitelezés első kísérleti szakasza jövő nyáron kezdődik. A londoni metrót 140 évvel ezelőtt építették, de az akkori kor kivitelezőinek eszükbe sem jutott, hogy valamikor majd 150 ezer ember utazik óránként a föld alatti szerelvényeken és pokoli lesz a hőség.