Anyaghiba miatt robbant az erőmű

Népszabadság
2004.10.05. 06:20
Egy nyomásszabályzó hibája okozta a robbanást a múlt héten a Mátrai Erőműben. A bevételkiesésből és a berendezésekben esett kár összesen 450 millió forint.

A Mátrai Erőműben a múlt csütörtökön történt robbanás után folyamatosan, a hét végén is dolgoztak a hibák kijavításán, hétfőn az öt blokk közül négy már termelte az áramot. A 212 megawatt teljesítményű V-ös blokkon kívül valamennyi - két 212 megawattos és két 100 megawattos - folyamatosan üzemel.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Rt. igazgatóságának elnöke a Népszabadságnak elmondta: a vizsgálatok szerint anyaghiba miatt működésképtelenné vált az expandertartály előtti nyomásszabályzó. Így alakult ki akkora nyomás, ami szétfeszítette a két és fél méter magas, két méter széles vastartályt. Hozzátette: a vizsgálat szerint emberi mulasztás nem játszott közre a történtekben.

Az elnök kitért arra is, hogy míg a múlt pénteken százmillióra becsülték a kárt, a biztosító felmérése szerint az mintegy kétszázmillió forint. A közvetlen anyagi káron túl a blokkok kényszerszünete 250 millió forintos bevételkiesést okozott a részvénytársaságnak.

Valaska József elmondta: várhatóan még a héten végeznek az V-ös blokk javításával, s október 11-én azt is üzembe helyezhetik.