Meggyilkolták Sierra Leone egy vezető leszbikus aktivistáját

2004.10.08. 12:21
Meggyilkolták Sierra Leone egy vezető meleg jogi aktivistáját, FannyAnn Eddyt. A leszbikus aktivista szeptember 28-án késő este szervezetének, a sierra leonei leszbikus és meleg egyesület (SLLAGA) irodájában dolgozott, a következő nap reggelén munkatársai már halva találták, írja a dél-afrikai indymedia.

FannyAnn 2002-ben alapította a SLLAGA-t, amely szervezet szociális és pszichológiai segítséget nyújtott az afrikai ország elnyomott meleg szubkultúrájának. Eddy azonban nem maradt a szubkultúra keretein belül, bátran lobbizott a kormány minisztereinél, és az ENSZ emberi jogi bizottságánál is.

Zachie Achmat, a Jó Bánásmódért Akció Kampány munkatársa FannyAnn erőszakos halálát az afrikai kontinens emberi jogi aktivistáinak közös tragédiájának nevezte. "Szörnyű tragédia ez mindannyiunknak, akik a HIV/AIDS probléma megoldásán dolgozunk. Amíg nem történik előrelépés a szexuális másság terén az emberi jogokat illetően, addig nem érhetünk el eredményeket a HIV megelőzésében, kezelésében" - nyilatkozta Achmat.

A leszbikus aktivista kilenc éves kislányát és dél-afrikai barátnőjét hagyta hátra.