Feljelentették a gátbontó asszonyokat Borsodban

MTI
2004.11.03. 15:43
Feljelentette a Borsod megyei Onga polgármestere azokat az asszonyokat, akik a Hernád augusztusi árvize idején megbontották a folyó gátját a településhez közigazgatásilag tartozó Ócsanálos határában, hogy ezzel megmentsék falujukat az ártól - közölte a megyei főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel. Közveszély okozás miatt tett feljelentést a polgármester a rendőrségen tíz, nevén nevezett asszony ellen, az eljárást az ügyészség december 8-ig meghosszabbította - mondta Martossy György. Nagy Sándor, a Miskolci Rendőrkapitányság szóvivője közölte: a gyanúsítottak meghallgatása jelenleg is tart.

Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: amennyiben az ügy bíróság elé kerül, a büntetési tétel ilyen esetben 2-től 8 évig terjed, természetesen a bírói fórum alaposan mérlegeli majd az asszonyok cselekedetét.

Az előzmény: ez év augusztus 2-án, a Hernád áradása miatt kritikussá vált a helyzet Ócsanálosnál, ahol a lakosság a települést védve önhatalmúlag megbontotta a folyó töltését, a víz pedig a közeli Onga felé áradt. Az asszonyok - akik kapával, lapáttal, de főleg két kezükkel megbontották a homokzsákokkal megemelt gátat - állították: korábban meg kellett volna nyitni a töltést, és ezzel elhárult volna a veszély.