Levegő fertőtlenítő okozta a gyöngyösi szempanaszokat

MTI
2004.11.05. 10:37
Orvosi rendelőkben a levegő fertőtlenítésére szolgáló, úgynevezett germicidcsövek okozták a tömeges szempanaszokat a múlt hónapban egy gyöngyösi diszkóban - tájékoztatta a vizsgálat eredményéről a népegészségügyi szolgálat gyöngyösi közegészségügyi felügyelője pénteken az MTI-t.

Az október 21-én hajnalban, egy helyi szórakozóhelyen tartott buli után, közel 70 főiskolás fordult szemorvoshoz. Közülük mintegy 20-an szorultak kezelésre - emlékeztetett Szonda Györgyné.Elmondta: a vizsgálat adatai szerint a lemezlovas a megrendelt UV csövek helyett kapta a germicidcsöveket. Utóbbiak csomagolása megegyezett az előbbiekével és a felirat is csupán egy betűjelnél és egy számjegynél tért el, így a diszkós beüzemelte a két új csövet.

Az egészségügyi intézményekben, éppen a szembántalmakat elkerülendő, a germicidcsöveket a fal felé fordítva használják, a diszkóban viszont éppen a fényhatás fokozására szolgáltak. Mindezek alapján megállapították, hogy a lemezlovast nem terheli felelősség, viszont belső vizsgálat indult a készülékeket forgalmazó társaságnál a csőcsere miatt. Ennek eredményéről még nem tudni - mondta Szonda Györgyné.A tünetek egyébként rövid időn belül elmúltak és senki nem szenvedett maradandó károsodást..