Terrorista összeesküvéssel is vádolják van Gogh gyilkosát

MTI
2004.11.05. 20:37
Terrorista összeesküvéssel is vádolják Hollandiában Theo van Gogh filmrendező gyilkosát. A hatóságok pénteki bejelentése szerint a nyomozás során megállapították, hogy a gyilkossággal vádolt holland-marokkói kettős állampolgárságú Mohamed B. egy olyan szélsőséges mohamedán csoport központi figurája, amely "terrorista összeesküvéssel" gyanúsítható.

Leo de Wit ügyész azt is közölte, hogy a csoport egy politikus, Ayaan Hirsi Ali parlamenti képviselő meggyilkolását is tervbe vette. Hirsi Ali Szomáliából menekült Hollandiába, és ő írta azt a filmet, amelyet Theo van Gogh rendezett meg, s amelyben azzal vádolja a iszlámot, hogy erőszakosan elnyomja a nőket.

A holland kormány pénteken kemény fellépést helyezett kilátásba a mohamedán radikalizmus ellen. Tervbe vettek óvintézkedéseket is: Piet Hein Donner igazságügyi miniszter utasította állami vezetők bizonyos körét, hogy fogadjanak fel testőrt. A kormány pénteki ülésén felmerült azoknak a kettős állampolgárságú személyeknek a kitoloncolása, akik terrorista tevékenységgel gyanúsíthatók, a belső elhárításnak pedig több pénzt szánnak.