Ezreket várnak a tatárszentgyörgyi kettős temetésre

2009.03.02. 18:33 Módosítva: 2009.03.02. 18:35

Több ezer emberre számít a rendőrség a tatárszentgyörgyi tragédiában egy héttel ezelőtt meggyilkolt 27 éves édesapa és ötéves kisfia keddi temetésén; a Pest megyei településen és a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartanak, közölte a megyei rendőrség hétfőn.

A rendőrség a temetés biztosításában, a parkoltatásban és a közlekedés rendjének betartatásában lát el feladatot. A temetés napjára Ármós Sándor dandártábornok, megyei főkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el Tatárszentgyörgyön, Dabason, valamint Örkény területén.

Az ország különböző pontjairól és a fővárosból több tucatnyi autóbusz indul az apa és kisfia búcsúztatására. Országgyűlési képviselők, roma és nem roma közéleti személyiségek, jogvédők a szertartáson való jelenlétükkel kívánnak tiltakozni a romákat ért atrocitások és az erőszak ellen. A két roma áldozatot a 100 Tagú Cigányzenekar kíséri utolsó útjára.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti az elhunytakat. Kolompár Orbán OCÖ-elnök arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civil szervezeteket, hogy a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.