Bethlenen buktak el a hamisítók

2009.04.22. 14:04
Kétezresből csináltak húszezrest pénzhamisítók. Egy tatai bank alkalmazottjának tűnt fel, hogy a bankón Deák Ferenc helyett Bethlen Gábor látható.

Hamis húszezresek kerültek forgalomba Komárom-Esztergom megyében. Kedden egy tatai bank alkalmazottja vette észre, hogy a húszezresen Deák Ferenc képe helyett Bethlen Gábor látható. A csalók a kétezer forintos bakókból gyártották a hamisítványt. Valószínűleg több ilyen pénz is forgalomban lehet, ezért a rendőrök felhívják a figyelmet, hogy nagy címletű fizetésnél körültekintőnek kell lenni. Eddig egyetlen hamis bankó került elő. Egy tatai cégnél fizettek vele, majd az alkalmazott elvitte a pénzt a bankba. Ott derült ki, hogy a húszezres hamis, ugyanis Deák helyett Bethlen képe volt a bankók vízrajzán.

A csalók a kétezer forintos bankjegy fő- és alnyomatos ábráit vegyszerrel lemosták, majd a húsezres mintáit másolták rá. Ránézésre és tapintásra nem lehetett megállapítani, hogy a pénz hamis, sőt az UV lámpa fényére is a megszokott módon reagált a papír. Egy bankban derült ki, hogy a bankón lévő jelek nem azonosak a húszezer forintoséval.