H1N1: Ukrajnában is megjelent, már öt osztrák beteg

2009.06.05. 18:40

Egy ötödik osztrák beteg szervezetében is kimutatták az influenzavírus H1N1-változatát - jelentették be pénteken Bécsben. A Bécshez közeli Badenből való fiatal férfi május 30-án érkezett vissza az Egyesült Államokból. Négy napon belül ő a negyedik, akiről kiderült, hogy az új influenzának nevezett betegség fertőzte meg. Az első esetet még április végén erősítették meg. Valamennyiük betegsége enyhe lefolyású, az első beteg már meggyógyult.

Bizonyítottan az új típusú influenzavírus betegített meg egy ukrajnai férfit - jelentette be pénteken a kijevi egészségügyi minisztérium. Az Egyesült Államokból nemrég hazatért ukrán állampolgár már meg is gyógyult. Ez volt az első A(H1N1)-es megbetegedés Ukrajnában. Az ukrán egészségügyi minisztérium közlése szerint a vírusmintáról egy londoni laboratóriumban állapították meg, hogy az új típusú influenza kórokozója. A fiatalember New Yorkban dolgozott, majd hazatérése után május 26-án került kórházba. Izomfájdalmai voltak és fejfájásra panaszkodott. Pénteken gyógyultan hazamehetett.

Összesen 69 országban, közel 22 ezer ember szervezetében mutatták már ki az új típusú influenzát okozó H1N1-es vírust, amely eddig 125 halálos áldozatot követelt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett legfrissebb összesítése szerint.