H1N1: nőtt a fertőzöttek száma Törökországban és Portugáliában

2009.07.02. 14:47

Törökországban és Portugáliában is nőtt az újinfluenzás megbetegedések száma. Az ankarai egészségügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint három újabb beteget regisztráltak, és ezzel 40-re emelkedett az A(H1N1) vírussal fertőzöttek száma Törökországban. A legutóbb nyilvántartásba vett három beteg Nagy-Britanniából és Szaúd-Arábiából tért haza, és a többi fertőzött nagy része is külföldön járt, mielőtt kiütköztek volna rajtuk a betegség tünetei. A három új beteg állapota "kielégítő".

Portugáliában két újabb megerősített megbetegedéssel 20-ra nőtt azoknak a száma, akik május 4. óta elkapták az új influenza A (H1N1) vírusát - közölte csütörtökön a lisszaboni egészségügyi tárca, hozzátéve, hogy ezek az adatok a szerda este 8 óráig fennálló helyzetet tükrözi. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek külföldről hurcolták be a vírust, és általános egészségi állapotuk "klinikailag stabil".

A két új beteg egyike egy 9 éves kisfiú Lisszabonban, aki Palma de Mallorcáról tért haza, a másik pedig egy hároméves kislány az Azori-szigeteken, aki előzőleg Kanadában járt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint 120 országban összesen 77 201 embert fertőzött meg az új influenza vírusa. A XXI. század első világjárványa eddig 332 halálos áldozatot követelt.