Kitörési kísérletet egy görög börtönben

2009.08.08. 12:33 Módosítva: 2009.08.08. 12:33

Meghiúsítottak az őrök egy kitörési kísérletet Athén egyik legbiztonságosabbnak tartott börtönéből. Ezt szombaton közölte a görög igazságügyi minisztérium, amelynek bejelentése szerint négy rab próbált megszökni. Ugyanebben a börtönben fél évvel ezelőtt volt egy sikeres helikopteres szöktetés. A hatóságok szerint a négy fogoly acélsodronyokkal szombat hajnalban elvágta a rácsokat az első emeleti celláikban, majd a lepedőkből font köteleken egy szinttel lejjebb ereszkedtek. Ekkor fedezték fel őket az őrök.

Állítólag mind a négy rab külföldi, de a hatóságok nem közölték, hogy milyen nemzetiségűek. Azt viszont közölték, hogy egyikük megsérült a lábán ugrás közben, ezért kórházba vitték. Az amúgy is szigorúan őrzött börtönben növelték a biztonsági intézkedéseket, mivel veszélyesnek tartott köztörvényes bűnözők mellett ott őrzik a November 17-e nevű szélsőséges szervezet több tagját.

Februárban a sokszoros bankrablót, Vassilis Paleokostas-t és az albán gyilkost, Alket Rizai-t menekítették ki társaik egy ellopott helikopterrel. Ugyanez a páros 2006-ban egy ugyanilyen helikopteres akcióval szökött meg ugyanebből a börtönből, ezért a februári kitörés után hatalmas botrány pattant ki a börtön biztonságát illetően. Paleokostas és Rizai egyébként még mindig szökésben vannak.