Nő és gyermeke halt meg a lakástűzben

2009.08.16. 08:06 Módosítva: 2009.08.16. 18:27
Továbbra is válságos állapotban van az a tizenhat éves lány, akinek fiútestvére és édesanyja szombaton életét vesztette Miskolcon egy tízemeletes panelházban keletkezett tűzben. A tűz okát továbbra is vizsgálják, szakértők szerint a közelmúltban felújított házat borító szigetelőanyag miatt terjedhettek gyorsan a lángok.

Egy középkorú nő és tizenhárom éves fia vesztette életét abban a lakástűzben, amely szombaton késő este keletkezett egy tízemeletes felújított panelépületben, a miskolci Középszer utcában. Az asszony másik gyermekét, egy tizenhat éves lányt lélegeztető gépen tartják életben a Borsod megyei kórházban, állapota továbbra is életveszélyes.

A mentősök összesen tizennégy embert láttak el, mert különböző fokú füstmérgezést kaptak. Közülük hárman még mindig kórházban vannak.

A lakóház szombat este fél tíz körül gyulladt ki, a felső négy szint négy lakása és a lépcsőház súlyosabb tűzkárokat, míg több lakás járulékos károkat szenvedett. A lépcsőház összes lakóját kiköltöztették.

Az úgynevezett sávház mindkét oldalán tomboló tűz több lakót bekerített. A gyorsan terjedő lángokból a helyszínre vonuló 40 miskolci, kazincbarcikai, szerencsi és tiszaújvárosi tűzoltó több mint 20 lakót mentett ki, többeket emelőkosárral. A tüzet több mint egy óra alatt sikerült megfékezni.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tüzet, a tűzvizsgálat, és az épület statikai felmérése jelenleg is tart. Feltételezések szerint az ok lehetett ágyban dohányzás, vagy elektromos zárlat.

Az alig két évvel korábban, a panelprogram keretében felújított épület szigetelőanyaga jelentősen felgyorsította a tűz terjedését. A szellőzőrendszernek viszont kis szerepe volt a tűz terjedésében, mondta a Miskolci Tűzoltóság szóvivője.

A hatodik és a hetedik emeleti, kiégett lakások statikailag veszélyesek, állapították meg statikusok vasárnap délelőtt. A lakásokat alá kell dúcolni, utána az alsóbb és felsőbb szintekre visszamehetnek a lakók. A katasztrófavédeledem ígéretet tett arra, hogy a dúcolást még vasárnap elvégzik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport