Kína jóváhagyta a kínai vakcinát

2009.09.03. 07:19 Módosítva: 2009.09.03. 07:19

A kínai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (SFDA) jóváhagyta a Sinovac kínai laboratórium által kifejlesztett egydózisos H1N1-vakcina gyártását, jelentették be csütörtökön Pekingben. "Az elvégzett tesztek kimutatták, hogy a Sinovac oltóanyaga megbízható, a gyártását hivatalosan jóváhagytuk" - közölte az SFDA képviselője. Hozzátette, hogy a felügyelet más kínai laboratóriumok oltóanyagait is vizsgálja. Kínában a tervek szerint 65 millió embert, a lakosság 5 százalékát oltanák be az új influenza ellen az év végéig.

A Sinovac augusztus közepén jelentette be, hogy egydózisos oltóanyagot fejlesztett ki az új típusú influenzát okozó vírus ellen. A nagy nyugati laboratóriumok olyan oltóanyagokkal kezdtek klinikai teszteket, amelyekből két dózis szükséges a vírus elleni védettséghez. Franciaországban és Nagy-Britanniában is elkészültek már az első oltóanyagok, de az illetékes hatóságok még nem engedélyezték azok forgalmazását.

Az északi félteke országai az influenzaszezon közeledtével több mint egymilliárd adag vakcinát rendeltek meg a laboratóriumoktól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a következő hónapokban nem fog rendelkezésre állni elegendő mennyiségű oltóanyag, ezért felmerült, hogy Kína biztosíthatna vakcinát más országoknak is.