Leesett az első hó Bánkúton

2009.10.14. 09:33 Módosítva: 2009.10.14. 11:04

Leesett az első hó a Borsod megyei Bánkúton szerdára virradóra. A hó mennyisége igaz minimális, de néhány helyen – a háztetőkön, a növényzeten – jól kivehetően megmaradt. Bánkút a Bükk hegység központjában helyezkedik el, az ország egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas. A hely egyébként a magyar téli tömegsport egyik fellegvára. A Bükkben máshol is fehér lepel fogadta az ébredőket, például Bükkszentkereszten.

ban2

Ez a hó nem marad meg. Még a talaj is meleg, így gyorsan elolvad. A jövő hét közepétől pedig várhatóan melegszik majd az idő, az első hó csak egy kis ízelítő volt a télből.

Hóhelyzet Lengyelországban

Hóesés miatt szerdára virradóra mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, főként az északi és keleti vidékeken. A hóvihar legsúlyosabban Lengyelország északkeleti részét érintette, ahol egész falvakban szünetel az áramszolgáltatás. A szakemberek megkezdték a helyreállítási munkákat, várhatóan még estére sikerül kijavítani a szélsőséges időjárás okozta meghibásodásokat. A Tátrában is leesett az első hó, és Varsóban szerda reggel óta intenzíven havazik - jelentette a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerdai kiadásában.

Litvániában a hóvihar miatt legalább 10 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A fennakadásokat az okozta, hogy az orkánerejű széllökések letépték a vezetékeket. Litvániában is leesett az első hó szerdára virradóra.

Hótakaró fedi az észak-szlovákiai hegyeket is, a Magas Tátrában számos út járhatatlan. Meteorológiai előrejelzések szerint a hideg, havas, esős időjárás egészen vasárnapig eltart.