Terepjáró és taxi karambolozott az V. kerületben

2009.11.07. 10:50
Nagy sebességgel karambolozott egy megkülönböztető fény- és hangjelzést használó terepjáró egy taxissal Budapest belvárosában. A terepjáró valószínűleg jogosulatlanul használt megkülönböztető jelzéseket, a taxis elméletileg védett útvonalon haladt. Mindkét sofőr súlyosan megsérült.

Összeütközött egy terepjáró és egy taxi szombat hajnali egykor az V. kerületben az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésében, jelentette a Független Hírügynökség. A terepjáró az Alkotmány utcai iskola kerítésének, míg a taxi egy tűzcsapnak csapódott, a karambolban mindkét autó sofőrje súlyosan megsérült. A terepjáró vezetője jogtalanul használt megkülönböztető fény- és hangjelzést.

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A helyszínen tapasztalt pusztítás alapján rendőrségi forrásunk annyit mondott, hogy "biztosan nem hússzal mentek". A balesetet feltehetően a terepjáró okozta, mivel az haladt a Honvéd utcán, és hajtott át a védett útvonalnak számító Alkotmány utcán, ahol a taxis jobbról érkezett a kereszteződéshez. Feltehetően az elsőbbségadás helyett használt kék villogót és szirénát a terepjáró.

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy a terepjáró sofőrje - aki rendőrségi forrásaink szerint biztosan nem rendőr - jogosult lett volna a megkülönböztető jelzések használatára. De még ha jogosult is volt, akkor sem biztos, hogy az adott helyzetben jogosan használta a villogót és a szirénát. A rendőrség szóvivője a vizsgálatra tekintettel nem kívánt erről nyilatkozni.

A megkülönböztető fény- és hangjelzés jogosulatlan használata a 218/1999.-es Kormány rendelet 64. paragrafusa szerint szabálysértés, amely ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Jogosultságtól függetlenül a megkülönböztető jelzéseket használó jármű előnyt élvez a forgalomban, de Völgyesi Miklós, a Közlekedési Bírák Egyesülete elnökének jogértelmező cikke szerint "[v]ezetőjének a rendkívüli jogosultsága körében azonban kerülnie kell mindazon forgalmi műveleteket, amelyek a személy- és vagyonbiztonságot már közvetlenül fenyegetik, baleset nyomban bekövetkezése reálisan felismerhető veszélyével járnak. Ezért folyamatosan meg kell győződnie az akadálytalan továbbhaladás lehetőségéről."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport