no

Megfékezték az óriás raktártüzet a fővárosban

2010.02.11. 20:00 Módosítva: 2010.02.12. 08:34
Leégett a Billerbeck XV. kerületi raktára csütörtök este. A tűzoltók megfékezték a tüzet, de még mindig lehetnek parázsló részek, ezért pénteken is a helyszínen maradtak. Az első becslések szerint milliárdos kár keletkezett.

Pénteken reggel folytatják a munkát a tűzoltók az este leégett Billerbeck raktáránál. Hajnali fél 3 körül fejezték be az oltást, csupán egy-két raj maradt a helyszínen felügyelni. A tűzoltókat reggel újra visszaküldik, hogy folytassák az utómunkálatokat, a még parázsló részeket felkutassák és eloltsák, mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Csütörtök este kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy 5000 négyzetméteres raktár, a Billerbeck Budapest Kft. telephelye a főváros XV. kerületében, a Szántóföld utcában. Az épületben párnák, paplanok és az ezek töltéséhez szükséges anyagok kaptak lángra. Molnár Péter elmondta, hogy a tűzoltók ötös, kiemelt fokozatú készültséggel 118-an érkeztek a helyszínre először 25 autóval, később további tizet is riasztottak. Az első becslések szerint milliárdos kár keletkezett.

A szóvivő szerint a lángok veszélyeztettek egy, a raktárépület mellett található kétszintes irodaépületet, ezt sikerült megmenteni, az épület északi oldalán álló vegyi raktárat szintén. Molnár Péter elmondta, az égő épületben a gyártásra előkészített paplanokon és párnákon kívül kisebb mennyiségű oldószert is tároltak, ezek is elégtek.


Nagyobb térképre váltás

Azt mondta, a fémszerkezetre épített csarnok teteje a hőterheléstől beszakadt, a téglafalak pedig több helyen megrogytak a hőtől és a lezuhanó vasszerkezettől. Húsz vízsugárral oltották az épületet, emelőkosaras autók is érkeztek a helyszínre, négy tűzoltósági vízágyút is bevetettek. A rendőrség Kerepesi úti objektumából egy vízágyú ment a helyszínre, 9600 liter vizet szállított, a Fővárosi Közterület-fenntartó locsolóautóit is riasztották.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ügyeletese szerint a tűzben nem sérült meg senki.