Idősotthontól sikkasztottak 2 millió forintot

2010.06.21. 19:35

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbírságra ítélte egy debreceni idősotthon igazgatóhelyettesét és tettestársát hétfőn a Debreceni Ítélőtábla, amiért az intézmény felújításakor csaknem kétmillió forintot elsikkasztottak, közölte Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára.

Az ügy elsőrendű vádlottja igazgatóhelyettesként az önkormányzati fenntartású idősotthon gazdasági ügyeiért volt felelős. Az intézmény konyhájának felújítására 2002 és 2003 nyara között csaknem 123 millió forintot számlázott ki a munkálatokkal megbízott betéti társaság. A bt. képviselője - a másodrendű vádlott - az igazgatóhelyettesnek három kitöltetlen, de a társaság cégbélyegzőjével ellátott, lepecsételt számlanyomtatványt adott át, így az a konyharekonstrukció költségvetésének a terhére jutott hozzá csaknem kétmillió forinthoz.

Az elsőrendű vádlottat a bíróság vesztegetés, sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt másfél év börtönbüntetésre ítélte, de a végrehajtást három évre felfüggesztette. Emellett 300 ezer forint pénzbüntetést és az elsikkasztott összegnek megfelelő vagyonelkobzást is kiszabott rá a bíróság. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett sikkasztásért és magánokirat-hamisításért 100 ezer forint pénzbírságra ítélték.