Viharos szél, jégeső jöhet

2011.08.08. 21:55

Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az ország észak-keleti felének több térségére is a várható heves zivatarok miatt. Az OMSZ honlapja szerint másodfokú riasztást van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tokaji, Sárospataki, Sátoraljaújhelyi és a Bodrogközi kistérségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, valamint Hajdú-Bihar megye jelentős részén. Ezen térségekben nagy valószínűséggel fordulhatnak elő olyan heves zivatarok, melyeket viharos, akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó szél, valamint 2 centiméternél nagyobb jégdarabok kísérhetnek. Emellett néhol felhőszakadás is előfordulhat.

Korábban Üveges Zoltán, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az MTI-nek azt mondta, hétfőn a Sziget Fesztivál térségében a hirtelen feltámadó szél okozhat gondokat, ez akár viharossá is fokozódhat. Az erős széllökések sebessége az óránkénti 70, de zivatarok kíséretében akár a 90-110 kilométert is elérheti. Ezt követően várhatóan kedden és szerdán is erősen fújhat majd szél – tette hozzá.

Bozóki István meteorológus kifejtette: kedden kevesebb esőre és több napsütésre lehet számítani, a szél olykor még viharossá fokozódhat. Kedden, szerdán és csütörtökön a csúcshőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a hétvégén ismét nyáriasabbra fordulhat az időjárás. Sok napsütés várható, csapadékra csak elvétve lehet számítani, és 24-29 fokig is felmelegedhet a levegő – mondta Bozóki István.