85 határsértőt fogtak el Csongrádban a hétvégén

2011.10.10. 12:50

Az illegális migránsokat huszonöt helyszínen tartóztatták föl, a legtöbben Ásotthalom közelében, az erdős területen próbálták meg átlépni a magyar-szerb határt – mondta Éberhardt Gábor a felderítésről tartott sajtótájékoztatón.

Az első nagyobb csoportot még pénteken, röviddel éjfél előtt, Ásotthalom külterületén fedezték fel a járőrök. Néhányan közülük a határrendészeket meglátva megpróbáltak elszaladni, de a terület lezárása után őket is előállították – közölte az alezredes. A határsértőkkel tartott egy szerb állampolgár is, aki ellen embercsempészés miatt már korábban elfogatóparancsot adtak ki, ellene büntetőeljárás indult – tette hozzá a parancsnok.

Szombat hajnalban Röszke és Mórahalom között, a Madarász-tó környékén fedeztek fel a határrendészek két, húsz tagból álló csoportot. Elfogásukban a határrendészeti kirendeltség munkatársai mellett részt vettek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság más egységei és polgárőrök is. Aznap éjfélig félóránként, óránként fogtak el újabb kisebb csoportokban érkező migránsokat – mondta Éberhardt Gábor.

A határsértők tizenkét állam polgárai közül kerültek ki. A legtöbben, huszonheten török állampolgárok voltak, akik legálisan léptek Szerbia területére – közölte az alezredes. A migránsok közül nyolcan nem először próbálkoztak illegálisan bejutni Magyarországra, ellenük beutazási és tartózkodási tilalom volt érvényben, hárman pedig hamis okmánnyal akarták igazolni magukat, mindannyiuk ellen büntetőeljárás indult.

A legfiatalabb határsértő egy 15 éves indiai fiú volt, aki több mint egy esztendeje indult el hazájából. A 62 kilométeres Csongrád megyei magyar-szerb határszakaszon az idén eddig 1300 határsértőt fogtak el, az átkelőhelyeken 900 embert tartóztattak fel.